Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 369
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 399
Proste ciasto na kwaśnej, gęstej śmietanie i oleju z rabarbarem. Zaczyna się...
Odsłon: 14771
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 369
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 399
Proste ciasto na kwaśnej, gęstej śmietanie i oleju z rabarbarem. Zaczyna się...
Odsłon: 14771
Składniki
Piekarnik nagrzej do 160oC. Białka ubij na sztywną pianę. Ubijając, wsypuj po łyżce cukru. Gdy piana będzie już błyszcząca, dodaj cynamon i ocet, miksuj przez minutę.
Blachę do pieczenia wysmaruj masłem. Rozłóż pergamin i narysuj na środku okrąg o średnicy ok. 25 cm. Rozsmaruj na nim pianę. Wyrównaj wierzch i boki. Zmniejsz temperaturę do 120oC i wstaw blaszkę z bezą. Piecz 1,5 godz. Wyłącz piekarnik i zostaw bezę na kolejne 1,5 godz.
Polewa: kremówkę podgrzej, rozpuść w niej czekolady. Krem: ubij na gęstą masę. Gotową bezę przełóż na talerz. Nałóż krem, polej czekoladą i posyp wiórkami czekoladowymi. Podawaj od razu.
Idealna piana!
Dodatek octu powoduje, że piana jest trwała i mocna. Ważne, by wlać go cienką strużką na końcu ubijania.Źródło: Naj