Cycki Murzynki bananowe

Cycki Murzynki bananowe
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Dużo słodkości i aromatu na stole. Polecam ten przepis.

Składniki

  • Margaryna 20 dag
  • Cukier puder 2 szklanki
  • Jajo kurze 3 szt.
  • Mąka tortowa 2 szklanki
  • Musli 1 szklanka
  • Soda oczyszczona 2 łyżeczki
  • przyprawa do piernika 2 łyżki
  • Żurawina suszona 1 szklanka
  • Banan dojrzały 6 szt.
  • Wiórki kokosowe
  • tłuszcz do formy
  • Składniki na krem bananowy:
  • Banan 4 szt.
  • śmietana 30 % 1/2 litra
  • Cukier puder 4 łyzki
  • usztywniacz do śmietany fix 2 opakowania
  • Składniki na polewę czekoladową:
  • Margaryna 1/2 kostki
  • Cukier 3 łyżki
  • Śmietana kwaśna 5 łyżek
  • Żelatyna 1 łyżeczka
  • Woda 2 łyżki
  • Kakao 1 łyżka
  • biszkopty
  • Wódka

Przygotowanie

  1. Wykonanie kremu bananowego:
    Banany rozgniatamy widelcem, a schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i fixami, mieszamy dokładnie z rozgniecionymi bananami.

    Wykonanie polewy czekoladowej:
    Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, margarynę roztapiamy z resztą składników, dodajemy dobrze wymieszaną żelatynę, razem zagotowujemy i jeszcze raz dokładnie mieszamy.

    Wykonanie: Ponętnego przekładańca

    Margarynę ucieramy z cukrem i dodajemy po jednym jajku, następnie kolejno resztę składników. Banany rozgniatamy widelcem i dodajemy do ciasta. Blaszkę smarujemy tłuszczem, posypujemy wiórkami kokosowymi i wlewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 35 minut. Po wystudzeniu placka nakładamy krem bananowy, następnie układamy biszkopty moczone w alkoholu. Dodatkowo na każdym biszkopcie kładziemy po jednym rodzynku i polewamy lekko ciepłą polewą czekoladową.

  2. Całość wkładamy do lodówki.

Komentarze do przepisu (1)

smaker 15 czerwca 2016
Oj kusisz i to bardzo :)
Składniki
  • Margaryna 20 dag
  • Cukier puder 2 szklanki
  • Jajo kurze 3 szt.
  • Mąka tortowa 2 szklanki
  • Musli 1 szklanka
  • Soda oczyszczona 2 łyżeczki
  • przyprawa do piernika 2 łyżki
  • Żurawina suszona 1 szklanka
  • Banan dojrzały 6 szt.
  • Wiórki kokosowe
  • tłuszcz do formy
  • Składniki na krem bananowy:
  • Banan 4 szt.
  • śmietana 30 % 1/2 litra
  • Cukier puder 4 łyzki
  • usztywniacz do śmietany fix 2 opakowania
  • Składniki na polewę czekoladową:
  • Margaryna 1/2 kostki
  • Cukier 3 łyżki
  • Śmietana kwaśna 5 łyżek
  • Żelatyna 1 łyżeczka
  • Woda 2 łyżki
  • Kakao 1 łyżka
  • biszkopty
  • Wódka
Składniki