Cycki murzynki

Cycki murzynki
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: mirazm
Ciekawy sposób na poprawienie sobie humoru :)

Składniki

  • mąka tortowa, 2 łyzki
  • mąka przenna, 2 łyzki
  • cukier (trzcinnowy), 0,5 szklanki
  • żelfik + budyn waniliowy, 1 op
  • aromat (arakowy), pare kropel
  • jajka, 6 sztuk
  • sól, szczypta
  • biszkopty, paczka
  • rodzynki / żurawina, garść
  • Rum, 3 łyzeczki
  • polewa czekoladowa, 1op
  • margaryna, 0,5kostki
  • mleko, 400ml
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka

Przygotowanie

  1. Biszkopt: 6 białek z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywna pianę dodajemy 0,3 szklanki cukru (ja dodaje trzcinowy wtedy biszkopt nabiera ładnego beżowego koloru no i smaku lepszego) , dalej ubijamy dodając naprzemiennie mąkę i żółtka oraz aromat i proszek do pieczenia, wylewamy na wysmarowana formę do ciasta i pieczemy 30 min w 160stopniach we wcześniej rozgrzanym piekarniku. Po upieczeniu wyjmujemy i czekamy jak lekko przestygnie, górna przypieczona warstwę odkrawamy.

  2. Biszkopt mamy ostudzony więc gotujemy budyń dodajemy żelfiksu i resztę cukru, wylewamy na niego budyń, kładziemy na ciepły budyń biszkopty moczone w rumie, odstawiamy do lekkiego ostudzenia, przygotowujemy polewę czekoladową, która polewamy wszystkie biszkopty i kładziemy na każdym rodzynkę ewentualnie żurawinę (rodzynki / żurawinę można również namoczyć w rumie )

Komentarze do przepisu (4)

biancorossa 05 marca 2011
przepis ciekawy,kiedyś robiłam podobne,ale za to nazwa-fuj,obleśna:)
aDa72 07 maja 2011
co w tym obleśnego ;P przecież to w końcu tylko nazwa ;] super przepis ;D
dominikaorland 21 marca 2012
moja mama robila to ciasto jest pyszne
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mąka tortowa, 2 łyzki
  • mąka przenna, 2 łyzki
  • cukier (trzcinnowy), 0,5 szklanki
  • żelfik + budyn waniliowy, 1 op
  • aromat (arakowy), pare kropel
  • jajka, 6 sztuk
  • sól, szczypta
  • biszkopty, paczka
  • rodzynki / żurawina, garść
  • Rum, 3 łyzeczki
  • polewa czekoladowa, 1op
  • margaryna, 0,5kostki
  • mleko, 400ml
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
Składniki