Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Curry z dynią i ciecierzycą"
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 919
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 67
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 74
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 919
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 67
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 74
Składniki
Do potrawy możesz również użyć ciecierzycy konserwowej (nie trzeba jej gotować).
Ciecierzycę włóż do dużego garnka (pod wpływem wody napęcznieje) i zalej zimną wodą. Odstaw na co najmniej 8 godz. Po tym czasie odcedź i wypłucz w zimnej wodzie. Następnie zalej zimną wodą, gotuj na niezbyt dużym ogniu ok. 60 minut, aż zmięknie. Odcedź na sicie.
Z dyni usuń pestki i pokrój w niezbyt dużą kostkę. Z cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć posiekaną cebulę oraz czosnek. Mieszając, smaż 3-5 minut. Następnie dodaj imbir, skórkę otartą z cytryny, kurkumę, curry, kolendrę, smaż (mieszając) ok. 1 min.
Dodaj dynię oraz bulion, duś ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodaj ugotowaną ciecierzycę, ostrą mieloną paprykę, mleczko kokosowe oraz sok z cytryny. Wymieszaj i gotuj jeszcze ok. 5 minut. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Podawaj z ugotowanym na sypko ryżem lub świeżym pieczywem. Jeśli chcesz zagęścić potrawę, możesz lekko rozgnieść warzywa widelcem.
(bez czasu oczekiwania): 100 minut Porcja: 410 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie