Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Cukiniowo-szałwiowa pychotka"
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 34
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 127
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 119
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 115
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 34
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 127
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 119
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 115
Składniki
Cebulę obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, zeszklij cebulę. Wsyp ryż i mieszając, smaż 2 min. Wlej wino i gotuj, aż płyn całkiem się zredukuje. Wtedy zacznij gotować risotto na wolnym ogniu przez 30 min, wlewając po 1/2 szkl. gorącego bulionu (kolejną porcję wlewaj, gdy ryż wchłonie poprzednią).
Czosnek obierz, posiekaj. Cukinię umyj, odetnij końce, resztę pokrój w półplasterki. Na drugiej patelni rozgrzej resztę oliwy. Usmaż cukinię z czosnkiem. Przypraw solą, pieprzem oraz cukrem. Przełóż na talerz.
Orzeszki piniowe upraż na suchej patelni, przesyp je na talerzyk. Plasterki boczku pokrój na połówki i ułóż je na blaszce z piekarnika. Na każdym połóż po 2 listki szałwii. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piecz 8 min, aż boczek stanie się chrupiący.
Pozostałe listki szałwii posiekaj, dodaj do risotto razem z parmezanem i usmażoną cukinią. Delikatnie wymieszaj, rozłóż na talerze. Na wierzchu risotto ułóż plasterki boczku i pieczone listki szałwii, posyp orzeszkami i grubo mielonym pieprzem.Źródło: Tina