Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Cukinia zapiekana z mozzarellą"
Obłędne w smaku śródziemnomorskie kanapki z owocami morza.
Odsłon: 32
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 286
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 116
Obłędne w smaku śródziemnomorskie kanapki z owocami morza.
Odsłon: 32
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 286
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 116
Składniki
Cukinie myjemy, lekko osuszamy i kroimy wzdłuż. Łyżeczką wyżłabiamy miąższ, który ścieramy na tarce o grubych oczkach lub drobniutko kroimy.
Obraną cebulkę siekamy, a boczek kroimy na kawałki. Na rozgrzanym oleju podsmażamy boczek, cukinię i dymkę.
Łódeczki z cukinii wkładamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180oC, aby zmiękły. Gdy cukinie wystygną, napełniamy je przygotowaną mieszanką. Zapiekamy 15-20 minut w temperaturze 180oC.
W tym czasie kroimy mozzarellę w plasterki i tuż przed końcem pieczenia układamy na cukiniach. Zapiekamy, aż ser się roztopi. Podajemy jako przystawkę, danie główne na obiad lub jako jarzynkę do mięsa.
<strong>Czas przygotowania 40 minut. Cena jednej porcji około 3,90 zł.</strong>Źródło: Rewia