Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Cukinia z kaszą kuskus"
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 284
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 284
Składniki
Kuskus zalewamy taką ilością wrzątku, by lekko pokrył kaszę, solimy, delikatnie mieszamy widelcem i odstawiamy do napęcznienia. Cebulę siekamy, a marchewkę kroimy w kosteczkę.
W garnku doprowadzamy do wrzenia lekko osoloną wodę. Wrzucamy przekrojone na pół, pozbawione gniazd nasiennych cukinie. Gotujemy 10-15 minut, aż będą na pół miękkie. Odsączamy, studzimy i łyżeczką wydrążamy miąższ.
Cebulę przesmażamy na tłuszczu, dorzucamy marchewkę i pokrojony w kostkę miąższ cukinii. Chwilę smażymy i odstawiamy do przestudzenia.
Chłodne warzywa łączymy z kaszą i posiekanym koperkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Mieszamy. Farszem napełniamy cukinie, na wierzchu układamy pokrojone w kawałki szprotki, dekorujemy koperkiem.Źródło: Rewia