Cudak

Cudak
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Joanna_Z
To ciasto, które jest w naszej rodzinie od zawsze i nie może go zabraknąć na najważniejszych uroczystościach rodzinnych.

Składniki

  • CIASTO:
  • 90 dag mąki
  • 15 dag margaryny
  • 5 żółtek
  • 1 1/2 szkl. cukru pudru
  • 5 łyżek miodu
  • 3 płaskie łyżeczki sody
  • 3 łyżki kakao
  • 6 łyżek śmietany
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • MASA:
  • 1 l mleka
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 2 margaryny
  • 3 żłótka
  • 2 szkl. cukru pudru

Przygotowanie

  1. CIASTO: mąkę, sodę oczyszczoną, kakao, cukier i żółtka mieszamy razem w dużej misce, dodajemy wcześniej roztopioną z miodem margarynę, wszystko delikatnie łączymy a na koniec dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto, tak jak na pierogi. Wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
    Po tym upływie czasu ciasto dzielimy na 4 części i każdą część osobno rozwałkowujemy na blaszce i pieczemy ok. 20 min w temp. 180' C.
    Tak upieczone 4 równe placki zostawiamy do wystygnięcia.

  2. MASA: 0,5 l mleka zagotowujemy, w pozostałym mleku rozpuszczamy kaszę i żółtka. To wszystko łączymy razem i gotujemy budyń cały czas mieszając. Miękką margarynę ucieramy z cukrem i stopniowo dodajemy do niej zimny budyń. Cały czas ucierając aż do momentu powstania jednolitej i puszystej masy.
    Tak przygotowaną masę przekładamy placki.
    Cudak najlepiej smakuje na 2 dzień aż placki zrobią się miękkie i przesiąkną masą.

    SMACZNEGO!!!!

Komentarze do przepisu (2)

pychol78 15 maja 2014
To ciacho przypomniało mi dzieciństwo:) Moja mama piekła go na święta i z każdym dniem był lepsze.
ivonne33 28 listopada 2014
ooooo tego ciasta szukałam :) smaki dziećiństwa,podaj proszę tylko jakiej wielkości masz blachę na której... Czytaj całość »
ooooo tego ciasta szukałam :) smaki dziećiństwa,podaj proszę tylko jakiej wielkości masz blachę na której pieczesz placki:)
Składniki
  • CIASTO:
  • 90 dag mąki
  • 15 dag margaryny
  • 5 żółtek
  • 1 1/2 szkl. cukru pudru
  • 5 łyżek miodu
  • 3 płaskie łyżeczki sody
  • 3 łyżki kakao
  • 6 łyżek śmietany
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • MASA:
  • 1 l mleka
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 2 margaryny
  • 3 żłótka
  • 2 szkl. cukru pudru
Składniki