Crumble ze śliwkami

Crumble ze śliwkami
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Jeśli przyjdzie Wam ochota na coś słodkiego albo niezapowiedziani goście stoją już u drzwi, to proponuję crumble ze śliwkami, kruszonką i gałką lodów. Kilka składników, chwila roboty i jest pyszny deser. Crumble można robić z dowolnymi ulubionymi owocami (jabłkami z cynamonem, malinami, borówkami itp.), ale mnie najbardziej smakuje z polskich śliwek węgierek. Poniżej przepis na 4 porcje. Polecam, bo naprawdę Wasze podniebienia oszaleją:-)

Składniki

  • 10 dużych śliwek węgierek
  • 2-3 łyżki cukru brązowego Demerara
  • cynamon
  • Kruszonka:
  • pół szklanki mąki
  • 50 g zimnego masła
  • cukier brązowy Demerara (według uznania)
  • cynamon

Przygotowanie

  1. Śliwki pokroić na ćwiartki i wymieszać w misce z cukrem i cynamonem.

  2. Składniki na kruszonkę połączyć palcami lub siekaczem do ciasta tak, żeby powstało kruche sypkie ciasto.

  3. Kokilki wysmarować masłem. Wyłożyć śliwki do każdej z nich, posypać kruszonką i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni góra-dół i piec ok. 35-40 minut. Po wyjęciu z piekarnika chwilę wystudzić i podawać na ciepło. Będą pyszne, jeśli obok położymy gałkę lodów.


    SMACZNEGO!!!

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 04 sierpnia
Super:)
ewka16 04 sierpnia
uwielbiam :)
Składniki
  • 10 dużych śliwek węgierek
  • 2-3 łyżki cukru brązowego Demerara
  • cynamon
  • Kruszonka:
  • pół szklanki mąki
  • 50 g zimnego masła
  • cukier brązowy Demerara (według uznania)
  • cynamon
Składniki