Crumble śliwkowe

Crumble śliwkowe
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: i_lovelife
Szybki i pyszny deser idealny na podwieczorek

Składniki

  • 6 dużych śliwek węgierek lub innych
  • 50 g masła
  • 100 g mąki
  • 50 g cukru + cukier do posypania owoców
  • cynamon (opcjonalnie)
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • lody waniliowe (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Śliwki umyj i wypestkuj. Nastaw piekarnik na 180ᵒC. Przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę i cukier puder oraz płatki owsiane. Wymieszaj i dodaj masło. Wyrabiamy dokładnie aż powstaną grudki z ciasta. Jeżeli z masy nie powstała kruszonka, wstawiamy ciasto na 30 minut do lodówki. Po tym czasie powinny powstać charakterystyczne grudki z ciasta którymi posypujemy owoce przygotowane w miseczkach (u mnie małe ramekiny), które wcześniej mieszam z niewielką ilością cukru zwykłego i posypuj cynamonem. Tak przygotowany deser pieczemy w piekarniku ok. 30 minut. Crumble podajemy ciepłe np. z gałką lodów waniliowych.

Składniki
  • 6 dużych śliwek węgierek lub innych
  • 50 g masła
  • 100 g mąki
  • 50 g cukru + cukier do posypania owoców
  • cynamon (opcjonalnie)
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • lody waniliowe (opcjonalnie)
Składniki