Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Crumble to owoce zapiekane pod kruszonką. Najlepiej sprawdzą się kwaśne owoce, właśnie takie jak rabarbar. W sezonie crumble z rabarbarem to obowiązkowa pozycja w mojej kuchni! Pyszna i zdrowa przekąska, szybka do zrobienia.
Pysznie i zdrowo - kolorowa sałatka z kuskusem perłowym. Bardzo sycąca i konk...
Odsłon: 22
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 50
Pistacjowiec bez pieczenia to kwintesencja słodkiej przyjemności, która zachw...
Odsłon: 1861
Pysznie i zdrowo - kolorowa sałatka z kuskusem perłowym. Bardzo sycąca i konk...
Odsłon: 22
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 50
Pistacjowiec bez pieczenia to kwintesencja słodkiej przyjemności, która zachw...
Odsłon: 1861
Składniki
Rabarbar dokładnie umyj, odkrój zgrubiałe końcówki i liście, pokrój na drobne plastry. Przełóż do rondla, dodaj 150g cukru, szczyptę cynamonu i 1 łyżkę cukru waniliowego. Smaż przez ok 5-7 minut, aż rabarbar "rozpadnie się". Na koniec dodaj 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i dobrze wymieszaj.
KRUSZONKA: Wymieszaj 150g mąki pszennej, 100g zimnego masła, 70g cukru i 50g mielonych migdałów lub innych orzechów. Następnie rozetrzyj między palcami aż połączą się w grudki.
Rabarbar przełóż do jednej foremki lub do kilku małych, posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 30-35 minut, do zrumienienia.
Ten pyszny deser możemy podawać na ciepło lub na zimno, ewentualnie z lodami lub bitą śmietaną.