Crumble pod kruszonką - przepis na pyszny i łatwy deser

Crumble pod kruszonką - przepis na pyszny i łatwy deser
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Crumble to owoce zapiekane pod kruszonką. Najlepiej sprawdzą się kwaśne owoce, właśnie takie jak rabarbar. W sezonie crumble z rabarbarem to obowiązkowa pozycja w mojej kuchni! Pyszna i zdrowa przekąska, szybka do zrobienia.

Składniki

  • 800 g rabarbaru
  • 220 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • Szczypta cynamonu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 50 g mielonych migdałów lub dowolnych orzechów

Przygotowanie

  1. Rabarbar dokładnie umyj, odkrój zgrubiałe końcówki i liście, pokrój na drobne plastry.

    Przełóż do rondla, dodaj 150g cukru, szczyptę cynamonu i 1 łyżkę cukru waniliowego. Smaż przez ok 5-7 minut, aż rabarbar "rozpadnie się". Na koniec dodaj 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i dobrze wymieszaj.

  2. KRUSZONKA:

    Wymieszaj 150g mąki pszennej, 100g zimnego masła, 70g cukru i 50g mielonych migdałów lub innych orzechów. Następnie rozetrzyj między palcami aż połączą się w grudki.

  3. Rabarbar przełóż do jednej foremki lub do kilku małych, posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 30-35 minut, do zrumienienia.

  4. Ten pyszny deser możemy podawać na ciepło lub na zimno, ewentualnie z lodami lub bitą śmietaną.

Komentarze do przepisu (2)

PogoOla 30 kwietnia
pyszotka :)
KulinarnaChwila 30 kwietnia
Super;)
Składniki
  • 800 g rabarbaru
  • 220 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • Szczypta cynamonu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 50 g mielonych migdałów lub dowolnych orzechów
Składniki