Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cudownie lekki deser z cytrynowym odświeżającym karmelem.
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 534
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1420
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 116
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 397
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 534
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1420
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 116
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 397
Składniki
Przygotować karmel. Wsypać 55 g cukru do rondla z 4 łyżkami wody i sokiem z połowy cytryny postawić na średnio ostrym ogniu i mieszać, aż cukier się rozpuści. Gotować, dopóki syrop nie będzie intensywnie złotobrązowy. Natychmiast zestawić z ognia. Przelać do formy na suflety i kulistym ruchem rozprowadzić po dnie. Odstawić na bok.
Wlać mleko do rondla. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na połowę i dodać do mleka. Doprowadzić do wrzenia. Zestawić rondel z ognia. Wsypać pozostały cukier i mieszać, aż się rozpuści. Odstawić na bok.
Jajka ubić w misce z żółtkami. Cały czas mieszając, wlać mleko. Usunąć laskę wanilii. Przecedzić mieszaninę do miski. Przelać do cienko natłuszczonej formy do sufletów. Ustawić w brytfannie do pieczenia. Wlać wrzącą wodę do dwóch trzecich wysokości ścianek foremki. Wstawić na 75-90 minut do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C, aż przy próbie nacięcia nóż pozostanie czysty. Schłodzić całkowicie, przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 24 godziny.
Zaokrąglonym nożem przesunąć dookoła ścianek foremki. Na foremce do sufletów położyć talerz do góry dnem. Obrócić razem i mocno potrząsnąć. Podnieść foremkę i podawać z przybraniem z owoców i ewentualnie gałązek mięty.