Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Clafoutis z wiśniami"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 8960
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 201
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 468
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 8960
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 201
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 468
Składniki
Wiśnie umyj pod bieżącą wodą, osącz, wydryluj. Małe foremki lub większą formę posmaruj masłem i ułóż wiśnie.
Do rondelka wlej mleko oraz śmietankę, podgrzej. Gdy zacznie wrzeć, zdejmij z ognia. Powoli dodawaj przesianą mąkę, całość energicznie mieszając trzepaczką, by nie porobiły się grudki. Do miski wbij jajka, wsyp cukier, cukier wanilinowy oraz sól, zmiksuj mikserem.
Następnie wlej zawartość rondelka oraz kilka kropli aromatu migdałowego, zmiksuj na gładką masę. Ciasto przelej do foremek z wiśniami. Piecz 50-55 min w temp. 180°C. Rada: Do ciasta można dodać szczyptę cynamonu lub gałki muszkatołowej i posypać je płatkami migdałowymi.
70 minut. Porcja: 180 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie