Clafoutis misz-masz

Clafoutis misz-masz
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: ulasalog
Tym razem troszkę resztkowo. Od dawna za mną chodziło, żeby zrobić clafoutis, tylko jakoś nie było z czym. A teraz przynajmniej wykorzystałam zbieraninę owoców, która została z przetworów :) wyszło naprawdę nieźle!

Składniki

  • jajka 3 szt.
  • mąka niepełna 1 szkl.
  • mleko 300 ml
  • cukier ok. 0,5 szkl.
  • 2 garści owoców (u mnie mieszanka wiśni, porzeczkoagrestu, agrestu, borówek, czerwonych porzeczek)
  • tłuszcz do wysmarowania formy do tarty

Przygotowanie

  1. Foremkę wysmarować tłuszczem. Ułożyć obrane/wydrylowane owoce w miarę równomiernie w foremce. Jajka, mleko, cukier i mąkę roztrzepać w misce. Delikatnie zalać owoce. Piec w 180 stopniach do zarumienienia.

Komentarze do przepisu (8)

Maudie 13 lipca 2018
Fajny ten misz-masz :))
ulasalog 13 lipca 2018
No właśnie mi się tu najbardziej podoba, że ciasto jest słodkie a owoce kwaskowate i się fajnie komponuje.
Maudie 13 lipca 2018
Ja uwielbiam takie połączenie :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • jajka 3 szt.
  • mąka niepełna 1 szkl.
  • mleko 300 ml
  • cukier ok. 0,5 szkl.
  • 2 garści owoców (u mnie mieszanka wiśni, porzeczkoagrestu, agrestu, borówek, czerwonych porzeczek)
  • tłuszcz do wysmarowania formy do tarty
Składniki