ciepłe lody

ciepłe lody
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Więc lody. Ciepłe. I ciepłe wspomnienia. W chłodny, jesienny wieczór…

Składniki

  • 1 białko dużego jaja
  • 145 ml cukru białego
  • 20 ml wody
  • 1 garść ciastek
  • 3 wafle do lodów
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 0,5 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie

  1. inspiracja przepisu: Moje Wypieki

    Białko, cukier i wodę łączę w metalowej misce. Miksuję około 1 minuty.
    W garnku zagotowuję wodę. Ustawiam na garnku miskę z masą białkowo-cukrową i miksuję bez przerwy przez 12-13 minut /trzeba przekonać ręce, żeby się nie poddawały/.
    Masa będzie stawała się coraz gęstsza, gładsza i lśniąca.
    Po niecałym kwadransie wyłączam gaz. Kruszę ciastka i mieszam delikatnie z masą.
    Przekładam całość do rękawa cukierniczego z szeroką końcówką. I rozkładam masę na 3 rożki do lodów.
    Wstawiam do lodówki.

    Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej, dodając olej. Zostawiam do przestudzenia.
    Po około 15 minutach smaruję wierzch lodów polewą.
    Chłodzę w lodówce /można przechowywać do 3 dni/.

Komentarze do przepisu (1)

renaca 04 listopada 2014
właśnie je zrobiłam, są fantastyczne! córcia się zajada, mąż też... dziękuję za fajny przepis, myślę... Czytaj całość »
właśnie je zrobiłam, są fantastyczne! córcia się zajada, mąż też... dziękuję za fajny przepis, myślę że jeszcze nie raz z niego skorzystam (mimo bólu ręki ;) ), pozdrawiam!
Składniki
  • 1 białko dużego jaja
  • 145 ml cukru białego
  • 20 ml wody
  • 1 garść ciastek
  • 3 wafle do lodów
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 0,5 łyżki oleju rzepakowego
Składniki