Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Cieciorka po bretońsku"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 35
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 54
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 70
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 63
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 35
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 54
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 70
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 63
Składniki
Cieciorkę płuczę pod bieżącą wodą na sitku, przesypuję do garnka i zalewam zimną wodą. Moczę ją przez 12 godzin. Po tym czasie gotuję ją w wodzie, w której się moczyła tak, aby była prawie miękka (1-1,5h). W tym czasie kiełbasę i boczek kroję w kostkę.
Cebule obieram i dość grubo siekam. Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju. Smażę kiełbasę i przekładam do prawie miękkiej cieciorki. Na tym samym tłuszczu smażę kolejno boczek i cebule, również przekładam je do garnka.
Gdy cieciorka będzie już miękka, na patelnię dodaję koncentrat pomidorowy, podlewam go 1–2 łyżkami wody, dodaję cukier i przesmażam 3–4 minuty na wolnym ogniu. Podsmażony koncentrat dodaję do garnka z cieciorką. Dosypuję także suszony majeranek oraz słodką i ostrą papryką. Potrawkę doprawiam do smaku solą i pieprzem, mieszam.Źródło: Tina