Ciasto ziemniaczane z jabłkami

Ciasto ziemniaczane z jabłkami
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: swiat_lucy
. Ciasto nie wyrasta, jest kruche i nie wyczuwa się smaku ziemniaków. Przeważa cynamonowy smak jabłek. Najlepsze są kwaskowate jabłka a nie słodkie. Nie trzeba czekać aż ciasto ostygnie bo najlepiej smakuje gdy jest ciepłe.

Składniki

  • 250 g ziemniaków
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 150 g masła
  • 100 g cukru
  • Nadzienie
  • 4-6 jabłek
  • 4 łyżki cukru
  • 1-2 łyżeczek cynamonu
  • Dodatkowo :1 jajko do posmarowania ciasta, 1-2 łyżki cukru do posypania

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać i ugotować. Ostudzone zemleć albo przepuścić przez praskę.

  2. Masło pokroić w drobne kawałki i dodać do mąki razem z cukrem kartoflami i jajkami. Wyrobić szybko ciasto tylko tak aby składniki połączyły się ze sobą. Odłożyć do lodówki na co najmniej godzinę a nawet dłużej (3-4 godziny).

  3. Jabłka obrać i pokroić w cieniutkie plasterki.

  4. Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na prostokąty każdy wielkości 25x35 cm.

  5. Na każdy kawałek położyć jabłka i posypać cukrem i cynamonem.

  6. Zwinąć ciasto na jabłka pozostawiając otwarty kawałek.

  7. Posmarować jajkiem i posypać cukrem

  8. Piec 30 minut w temp 200º C.

Komentarze do przepisu (1)

konhambos 28 sierpnia
Zaintrygowal mnie ten tytul, musze koniecznie wypróbowac ten przepis, gdyz wydaje mi sie, zeciasto jest bardzo smaczne.
Składniki
  • 250 g ziemniaków
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 150 g masła
  • 100 g cukru
  • Nadzienie
  • 4-6 jabłek
  • 4 łyżki cukru
  • 1-2 łyżeczek cynamonu
  • Dodatkowo :1 jajko do posmarowania ciasta, 1-2 łyżki cukru do posypania
Składniki