Ciasto zebra w czerwone paski

Ciasto zebra w czerwone paski
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Ciasto " Zebra" to klasyk wśród słodkich wypieków. Moja wersja wyróżnia się kolorem, ponieważ kakao zastąpiłam naturalnym barwnikiem. Mielony suszony burak to 100 % gwarancja zdrowia,wspaniały smak oraz piękny czerwony kolor.

Składniki

  • 5 jajek
  • Szczypta soli
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka wody gazowanej lub innego napoju gazowanego
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki proszku z buraka
  • Sok z połówki buraka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia.

  2. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno z dodatkiem soli. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodawaj po jednym żółtku.

  3. Proszek z buraka wymieszaj dokładnie z częścią napoju gazowanego i sokiem z cytryny. Rozetrzyj dokładnie, żeby nie było grudek.

  4. Zmniejszając obroty miksera dodawaj po trochu olej oraz pozostałą część napoju gazowanego.

  5. Dodawaj stopniowo mąkę, dokładnie wymieszaj. Ja robię to za pomocą rózgi, nie używam już miksera.

  6. Ciasto podziel na dwie części. Do jednej dodaj 3 łyżki mąki, zamieszaj. Do drugiej części dodaj rozpuszczony proszek z buraka, zamieszaj dokładnie.

  7. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na środek tortownicy wlewać lub nakładać po parę łyżek na przemian ciasto jasne i ciasto ciemne.

  8. Piec w nagrzanym piekarniku najpierw 170 po 20 minutach 180 stopni C przez ok 60 minut, do suchego patyczka. Piekarnik góra+dół (bez termoobiegu).

  9. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (6)

ewka16 20 lipca 2020
fantastycznie wygląda !
KulinarnaChwila 21 lipca 2020
Pyszotka :)
Maudie 21 lipca 2020
Pięknie wygląda:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 5 jajek
  • Szczypta soli
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka wody gazowanej lub innego napoju gazowanego
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki proszku z buraka
  • Sok z połówki buraka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki