Ciasto Zebra

Ciasto Zebra
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: AdMil
Proste ciasto zawsze daje robić je swoim dzieciom. Nie zdarzył nam się jeszcze zakalec. Ale nigdy nie mów Nigdy ;)

Składniki

  • 5 jajek
  • 2,5 szklanki maki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szkl. Cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanaka wody gazowanej (w temp. Pokojowej)
  • 3 łyżki mąki pszennej ( wyjaśnienie dlaczego poniżej )
  • 3 łyżki kakao

Przygotowanie

  1. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku.
    Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo 2,5 szklanki mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Dalej ubijając dodawać na przemian olej i wodę.

  2. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać 3 łyżki kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki.

    Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą. Wlewać na środek tortownicy ciasto ciemne na przemian z jasnym (lub nakładać, na przemian, po parę łyżek ciemnego i jasnego ciasta). Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 180°C, (do tzw. suchego patyczka).

    Uwaga: 1 szklanka= 250ml.

    Większość ciast piekę w prodiżu wiec temperaturę podałem z odczytu termometru.

    Smacznego.

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 29 marca
Pyszotka:)
Maudie 30 marca
Piękna :)
Składniki
  • 5 jajek
  • 2,5 szklanki maki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szkl. Cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanaka wody gazowanej (w temp. Pokojowej)
  • 3 łyżki mąki pszennej ( wyjaśnienie dlaczego poniżej )
  • 3 łyżki kakao
Składniki