Ciasto ze szpinakiem

Ciasto ze szpinakiem
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: suri
smaczne ,delikatne ciasto

Składniki

Przygotowanie

  1. Szpinak rozmrozić,dobrze odcisnąć,dodać do niego pól szklanki oleju i zmiksować

  2. Białka ubić na sztywno,dodać cukier i cukier waniliowy,dalej ubijać,dodawać po jednym żółtku i ciągle ubijać,następnie dodać mąkę ,proszek i resztę oleju ,ciągle ubijając na koniec dodać szpinak i wszystko razem dokładnie wymieszać

  3. Ciasto wylać na blaszkę o wymiarach 24/36 cm wyłożoną papierem do pieczenia.Piec w temp 180-200stopni

  4. Ciasto można przełożyć masą budyniową lub bitą śmietaną albo pozostawić bez przełożenia

  5. Ja przełożyłam bitą śmietaną.0,5 litra śmietany 30% ubić z 5 łyżkami cukru pudru i 4 śmietan-fixami.Ciasto przekroić na pół ,połowę śmietany wyłożyć na jedną część ciasta,przykryć drugą połową i górę posmarować resztą śmietany.Na wierzch wyłożyć pokrojoną w kostkę jedną galaretkę agrestową

Komentarze do przepisu (14)

jagoda114 27 lutego 2011
Takiego ciasta jeszcze nie jadłam, ani nie widziałam, ciekawe jak smakuje?
karolciaa 27 lutego 2011
Rewelacyjnie wygląda :) Muszę zaskoczyć rodzinkę takim zielonym ciastem :D
Konto usunięte 27 lutego 2011
Ja jestem sceptyczna co do smaku...przeciez czuc chyba smak szpinaku...malo sie go nie daje...a moze sie myle i jest... Czytaj całość »
Ja jestem sceptyczna co do smaku...przeciez czuc chyba smak szpinaku...malo sie go nie daje...a moze sie myle i jest pyszne...???
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki