Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Ciasto ze śliwkami i kruszonką
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Przepis na szybkie i pyszne ciasto ze śliwkami. Zamiast śliwek można użyć również innych owoców. Cynamonowa kruszonka dopieszcza całość. Polecam, bo warto :-) Przepis na formę o średnicy 28-32 cm.

Składniki

  • Ciasto:
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • pół opakowania cukru z wanilią
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka
  • 2 jajka
  • Dodatkowo: 500 g śliwek lub innych owoców
  • Kruszonka:
  • 100 g masła
  • 80 g cukru brązowego Demerara
  • 100 g mąki krupczatki
  • pół opakowania cukru z wanilią
  • cynamon

Przygotowanie

  1. Przygotowanie ciasta:

    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Zmiksować masło z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodawać po jednym jajku i wsypywać mąkę. Na koniec dodać mleko i zmiksować. Formę wysmarować masłem.

  2. Przygotowanie kruszonki:

    Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść na jednolitą masę i włożyć na chwilę do lodówki.

  3. Na formę wyłożyć ciasto, poukładać śliwki i posypać kruszonką. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 40-50 minut do zrumienienia.


    SMACZNEGO!!!

Składniki
  • Ciasto:
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • pół opakowania cukru z wanilią
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka
  • 2 jajka
  • Dodatkowo: 500 g śliwek lub innych owoców
  • Kruszonka:
  • 100 g masła
  • 80 g cukru brązowego Demerara
  • 100 g mąki krupczatki
  • pół opakowania cukru z wanilią
  • cynamon
Składniki