Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i miksujemy kilka minut.
Następnie do masy jajecznej wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia, kakao i cynamon, miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Ciasto wykładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Na ciasto wykładamy wcześniej umyte, osuszone i wypestkowane śliwki rozcięciem do góry, posypujemy cynamonem.
Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto studzimy, kroimy i podajemy.
Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około 21 cm x 25 cm.
Ciasto można pokroić na około 16 kawałków.
Komentarze do przepisu (4)
*Przejdziesz do wersji klasycznej