Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Kruche , smaczne ciasto do herbaty.

Składniki

  • Śliwki - 60 dag
  • Jajka kurze - 5 szt.
  • Mąka tortowa - 3 szklanki
  • Proszek do pieczenia - 1 1/2 łyżeczki
  • Śmietana 18 % - 3 łyżki
  • Kakao - 2 łyżeczki
  • Cukier drobny - 1 szklanka
  • Cukier kryształ - 3 łyżki
  • Budyń o smaku śmietankowym - 3 szt.
  • Sok zielony - 1 litr
  • Masło 200 g

Przygotowanie

  1. Żółtka jaj utrzeć z masłem i szklanką cukru drobnego. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Utartą masę wymieszać z mąką z proszkiem, dodać śmietanę i zagnieść ciasto. 3/4 ciasta włożyć do lodówki, do 1/4 dodać kakao , zagnieść i schować do zamrażalnika. Ciasto chłodzić 2 godziny.

  2. Blaszkę 35 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jasne ciasto rozwałkować i włożyć do blaszki. Śliwki umyć usunąć pestki i ułożyć na cieście.

  3. Z soku odlać szklankę , rozpuścić w nim budynie, resztę zagotować , wlać budynie i zagotować. Wyłożyć na ciasto.

  4. Białka ubić na puszysto z 3 łyżkami cukru, wyłożyć na ciasto.

  5. Ciasto z kakao utrzeć na ciasto lub je poskubać.

  6. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić ciasto i piec 25 minut lub dobrego zrumienienia. Wystudzone podzielić na porcje.

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 10 września 2020
Mniam Śliweczki to coś dla mnie :)
marianna1289 10 września 2020
Dziękuję
Składniki
  • Śliwki - 60 dag
  • Jajka kurze - 5 szt.
  • Mąka tortowa - 3 szklanki
  • Proszek do pieczenia - 1 1/2 łyżeczki
  • Śmietana 18 % - 3 łyżki
  • Kakao - 2 łyżeczki
  • Cukier drobny - 1 szklanka
  • Cukier kryształ - 3 łyżki
  • Budyń o smaku śmietankowym - 3 szt.
  • Sok zielony - 1 litr
  • Masło 200 g
Składniki