ciasto z wiśniową galaretką i kremem mascarpone

ciasto z wiśniową galaretką i kremem mascarpone
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: agafia
Kakaowy biszkopt, wiśnie, słodki krem i chrupiące migdały....

Składniki

  • BISZKOPT:
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • kakao - 1 łyżka
  • cukier - 3 łyżki
  • jajka - 3 szt
  • PONCZ:
  • likier wiśniowy - 50 ml
  • woda - 100 ml
  • cukier puder - 1 łyżka
  • sok z cytryny - 2 łyżki
  • NADZIENIE WIŚNIOWE:
  • wiśnie mrożone - 300 g
  • galaretka wiśniowa - 1 opakowanie
  • KREM:
  • serek mascarpone - 250 g
  • mleko skondensowane słodzone - 150 g
  • DODATKOWO:
  • płatki migdałowe - 2-3 łyżki

Przygotowanie

  1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Mąkę i kakao przesiać przez sitko, dodać do jajek, delikatnie wymieszać.

  2. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec przez około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Wyciągnąć z piekarnika, wystudzić.

  3. Wiśnie rozmrozić. Galaretkę rozpuścić w 300 ml wrzącej wody, dodać wiśnie, wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.

  4. Serek mascarpone wymieszać z mlekiem skondensowanym. Likier wiśniowy wymieszać z wodą, cukrem pudrem i sokiem z cytryny.

  5. Używając pędzelka nasączyć biszkopt ponczem. Na biszkopt wyłożyć tężejącą galaretkę, na wierzchu rozsmarować krem. Ciasto włożyć do lodówki do schłodzenia.

  6. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, wystudzić. Gotowe ciasto posypać prażonymi płatkami migdałowymi.

Składniki
  • BISZKOPT:
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • kakao - 1 łyżka
  • cukier - 3 łyżki
  • jajka - 3 szt
  • PONCZ:
  • likier wiśniowy - 50 ml
  • woda - 100 ml
  • cukier puder - 1 łyżka
  • sok z cytryny - 2 łyżki
  • NADZIENIE WIŚNIOWE:
  • wiśnie mrożone - 300 g
  • galaretka wiśniowa - 1 opakowanie
  • KREM:
  • serek mascarpone - 250 g
  • mleko skondensowane słodzone - 150 g
  • DODATKOWO:
  • płatki migdałowe - 2-3 łyżki
Składniki