Ciasto z wiśniami

Ciasto z wiśniami
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: edzia_13
pyszne ciasto z wiśniami

Składniki

  • CIASTO:
  • 3 szkl. mąki
  • 1 margaryna
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • 5 białek
  • 1 kisiel wiśniowy
  • 3/4 szkl. cukru
  • wiśnie z syropu lub mrożone
  • KREM:
  • 3 łyżki cukru
  • 2, cukry waniliowe
  • budyń waniliowy
  • 6-7, łyżek mąki
  • 1 l mleka
  • 25 dag, margaryny

Przygotowanie

  1. Ciasto: Mąkę posiekać z margaryną dodać pozostałe składniki (oprócz 6 białek) i zagnieść ciasto. Pozostawić na noc w lodówce. Ciasto podzielić na 6 części. Z 6 białek ubić sztywną pianę z 3/4 szkl. cukru na koniec dodać kisiel wiśniowy.Gotową pianę podzielić na 3 części. Wałkujemy placek nakładamy jedną część białek z układamy wiśnie z syropu lub mrożone to przykrywamy drugim plackiem i tak pieczemy trzy placki podwójne. Placki piec ok. 20-25 min. w temp. 200st.

  2. Krem: Odlać trochę mleka na wymieszanie mąki, budyniu cukru i cukru waniliowego. Resztę mleka zagotować, wlać rozmieszaną mąkę i ugotować budyń wystudzić. Zimny budyń zmiksować z margaryną przełożyć placki; całość posypać cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (4)

pierozki2 11 października 2012
Ciasto bardzo interesujące. Napewno spróbuje
Konto usunięte 12 października 2012
Troche pracochłonne ,ale myslę ,że warte zachodu-wygląda obłędnie pysznie - zabieram do ulubionych i zrobię... Czytaj całość »
Troche pracochłonne ,ale myslę ,że warte zachodu-wygląda obłędnie pysznie - zabieram do ulubionych i zrobię na większą okazję - pozdrawiam
Maudie 13 października 2012
Musi być smakowite:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • CIASTO:
  • 3 szkl. mąki
  • 1 margaryna
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • 5 białek
  • 1 kisiel wiśniowy
  • 3/4 szkl. cukru
  • wiśnie z syropu lub mrożone
  • KREM:
  • 3 łyżki cukru
  • 2, cukry waniliowe
  • budyń waniliowy
  • 6-7, łyżek mąki
  • 1 l mleka
  • 25 dag, margaryny
Składniki