Ciasto z wiórkami kokosowymi

Ciasto z wiórkami kokosowymi
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Proste ciasto na weekend. Jest mięciutkie o lekkim posmaku kokosu. Polecam.

Składniki

  • 11/2 szkl. mąki pszennej (1 szkl=250ml)
  • 4 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 mały kubek jogurtu typu greckiego (temperatura pokojowa)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szkl. wiórków kokosowych + 2-3 łyżki do obsypania ciasta
  • lukier: sok z 1/2 cytryny +1 szkl. cukru pudru

Przygotowanie

  1. Jajka ubić z cukrem, aż zbieleją i powiększą objętość. Wtedy dodać olej i nadal ubijać na małych obrotach. Następnie dodać jogurt i ekstrakt waniliowy i nadal wolno ubijać. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta. Delikatnie wmieszać łopatką. Na koniec wiórki kokosowe. Również je mieszać łopatką.
    Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 23 cm. Dno tortownicy trzeba wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 40-45 minut.
    Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło.
    Po wystudzeniu polać lukrem i posypać wiórkami. Lukier i wiórki kokosowe także na boki ciasta.

Komentarze do przepisu (2)

fafiatko 27 kwietnia 2020
Ale slodki weekend!
kucharka-amatorka 28 kwietnia 2020
Oj, tak, był słodki. Ciasto zjedzone już w sobotę.
Składniki
  • 11/2 szkl. mąki pszennej (1 szkl=250ml)
  • 4 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 mały kubek jogurtu typu greckiego (temperatura pokojowa)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szkl. wiórków kokosowych + 2-3 łyżki do obsypania ciasta
  • lukier: sok z 1/2 cytryny +1 szkl. cukru pudru
Składniki