Ciasto z twarogiem i suszonymi śliwkami

Ciasto z twarogiem i  suszonymi śliwkami
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Ciasto jest pulchne, aromatyczne i bardzo, bardzo smaczne. Przygotowanie błyskawiczne. Nieco czasu zabiera tyko pieczenie. Serdecznie polecam.

Składniki

  • 250 g twarogu półtłustego (temperatura pokojowa)
  • 1 1/2 szkl. mąki pszennej (1 szkl.=250 ml)
  • 3 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 3/4 szkl. cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • 150 g suszonych śliwek
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • lukier: 1 szkl. cukru pudru + sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie

  1. Keksówkę o wymiarach 32x11 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Suszone śliwki drobno pokroić.
    W głębszym naczyniu zblendować twaróg z jajkami, cukrem, ekstraktem waniliowym i masłem na jednolitą masę. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Teraz już wystarczy wyrobić ciasto łyżką. Na koniec dodać jeszcze pokrojone śliwki.
    Masę przełożyć do keksówki. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 50-55 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło.
    Po upieczeniu i wystudzeniu polać lukrem utartym z cukru pudru i soku z cytryny.

Komentarze do przepisu (2)

fafiatko 01 czerwca 2020
Wyglada na bardzo smaczne!
kucharka-amatorka 01 czerwca 2020
Oj tak, tak!
Składniki
  • 250 g twarogu półtłustego (temperatura pokojowa)
  • 1 1/2 szkl. mąki pszennej (1 szkl.=250 ml)
  • 3 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 3/4 szkl. cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • 150 g suszonych śliwek
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • lukier: 1 szkl. cukru pudru + sok z 1/2 cytryny
Składniki