Ciasto z truskawkowym musem i cytrynową pianką

Ciasto z truskawkowym musem i cytrynową pianką
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: MP3-ka
Pyszne ciasto bez pieczenia, z truskawkowym musem

Składniki

  • KRUCHY SPÓD: 180g herbatników, 60g masła
  • MUS TRUSKAWKOWY: 500g truskawek, 2 galaretki truskawkowe
  • 300ml wody + wrzątek, 4 łyżki cukru pudru
  • CYTRYNOWA PIANKA: 400g jogurtu greckiego
  • 1 galaretka cytrynowa, 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

  1. KRUCHY SPÓD:
    Herbatniki wrzucamy do siatki, i kruszymy ubijakiem.
    Następnie przesypujemy do miski, dodajemy masło i zagniatamy ręką.
    Masę wsypujemy na blaszkę, mocno dociskamy do dna.
    Odstawiamy do lodówki na pół godziny.
    MUS TRUSKAWKOWY:
    Truskawki miksujemy z wodą i pudrem.
    Galaretki zalewamy gorącą wodą - ma je zakryć,
    mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
    Następnie wlewamy do musu i mieszamy.
    Odstawiamy do lodówki.
    CYTRYNOWA PIANKA:
    Jogurt miksujemy z pudrem.
    Galaretkę zalewamy odrobiną wrzątku, mieszamy do rozpuszczenia.
    Następnie łączymy z jogurtem - odstawiamy do lodówki.

    Na spód herbatnikowy wylewamy cytrynową piankę,
    gdy stężeje,
    wylewamy mus truskawkowy.
    Można posypać cukrem.

Komentarze do przepisu (7)

USMIECH 09 czerwca 2013
Uwielbiam truskawki pod każdą postacią:) Zabieram przepis i zostawiam kciuka :)
dorcia41 10 czerwca 2013
Takie ciasta lubię najbardziej, proste i szybkie w wykonaniu i w dodatku pyszne :))) kciuka zostawiam i pozdrawiam :))
maluszekk 10 czerwca 2013
Przepysznie to ciacho wygląda, zostawiam punkcik, a przepis zabieram do książki :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • KRUCHY SPÓD: 180g herbatników, 60g masła
  • MUS TRUSKAWKOWY: 500g truskawek, 2 galaretki truskawkowe
  • 300ml wody + wrzątek, 4 łyżki cukru pudru
  • CYTRYNOWA PIANKA: 400g jogurtu greckiego
  • 1 galaretka cytrynowa, 2 łyżki cukru pudru
Składniki