Ciasto z truskawkami - szybkie i wilgotne

Ciasto z truskawkami - szybkie i wilgotne
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Kasiek189
Sezon na truskawki w pełni, więc trzeba korzystać i smakować w pysznym cieście

Składniki

  • 4 jaja w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru/słodzika
  • pół szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 2 szklanki mąki (u mnie pszenna pełnoziarnista)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 700 g truskawek
  • cukier puder (u mnie zmielony słodzik)

Przygotowanie

  1. Jajka ubijamy z cukrem/słodzikiem na puszysto.

  2. Dodajemy do tego olej i porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

  3. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia wlewamy masę i wciskamy truskawki. Pieczemy 60 min w 180 stopniach.

  4. Po wyjęciu i przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (13)

Nevermore 31 maja 2018
Co teraz może być za ciacho, jak nie z truskawkami :) Pychotka :D
Magda-Witkowska 28 czerwca 2018
ale jaka ta forma? tortownica?
Ewa-Radomska 04 czerwca 2019
Polecam, pyszne, w środku puszyste, brzegi chrupiące, truskawki pyszne :) Ja dałam jeszcze kruszonkę na górę i... Czytaj całość »
Polecam, pyszne, w środku puszyste, brzegi chrupiące, truskawki pyszne :) Ja dałam jeszcze kruszonkę na górę i robiłam w blaszce keksowej zwykłej :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 4 jaja w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru/słodzika
  • pół szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 2 szklanki mąki (u mnie pszenna pełnoziarnista)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 700 g truskawek
  • cukier puder (u mnie zmielony słodzik)
Składniki