Ciasto z truskawkami i kaszą manną.

Ciasto z truskawkami i kaszą manną.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Ciasto waniliowo truskawkowe, na spodzie herbatnikowym, z kaszą manną, truskawkami i galaretką truskawkową. Ciasto jest przepyszne, mało słodkie, orzeźwiające i nie wymaga pieczenia.

Składniki

  • herbatniki (200 g)
  • masło (100 g)
  • mleko (600 ml.)
  • cukier (100 g )
  • masło (150 g)
  • kasza manna (10 łyżek kopiastych = 140 g)
  • ekstrakt waniliowy (2 łyżeczki)
  • żółtka (4 szt.)
  • truskawki (500 g)
  • galaretka truskawkowa ( 200 g )
  • gorąca woda (800 ml.)
  • *tortownica 26 cm.

Przygotowanie

  1. Spód: Herbatniki rozdrabniamy na piasek za pomocą blendera lub wsadzamy do woreczka i tłuczemy wałkiem.
    Masło roztapiamy i łączymy z herbatnikami. Dobrze mieszamy i wysypujemy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy, wygładzamy i uklepujemy łyżką.

  2. Krem:
    Mleko zagotowujemy z cukrem, ekstraktem waniliowym, żółtkami roztrzepanymi, kaszą manną i masłem. Chwilę gotujemy na małym ogniu aż masa zgęstnieje. Wyłączamy kuchenkę i odstawiamy masę do wystudzenia.
    Ostudzoną masę musimy wymieszać mikserem żeby miała jednolitą konsystencję i wykładamy ją na dno herbatnikowe.
    Na masie z manny układamy truskawki lekko je w nią wciskając.

  3. Galaretka:
    Do miski wlewamy 800 ml. gorącej wody i rozpuszczamy w niej galaretki.
    Ostudzoną i lekko tężejącą galaretkę wylewamy na truskawki.
    Wstawiamy ciasto do lodówki na minimum 2 godzinki, A najlepiej zostawić na noc w lodówce.

Składniki
  • herbatniki (200 g)
  • masło (100 g)
  • mleko (600 ml.)
  • cukier (100 g )
  • masło (150 g)
  • kasza manna (10 łyżek kopiastych = 140 g)
  • ekstrakt waniliowy (2 łyżeczki)
  • żółtka (4 szt.)
  • truskawki (500 g)
  • galaretka truskawkowa ( 200 g )
  • gorąca woda (800 ml.)
  • *tortownica 26 cm.
Składniki