Ciasto z truskawkami bez miksera

Ciasto z truskawkami bez miksera
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: HabibiChi
Expresowe idealne ciasto w sezonie truskawkowym do przygotowania bez użycia miksera.

Składniki

  • 300 g mąki typ 405
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 230 ml jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 250 g truskawek
  • cukier puder do dekoracji

Przygotowanie

  1. Do miski wrzucamy wszystkie suche składniki mąkę, oba cukry, proszek do pieczenia wszystko mieszamy. Następnie dodajemy składniki mokre: jajka, jogurt oraz olej. Do szklanki dodajemy łyżkę soku z cytryny i sodę oczyszczoną i natychmiast przelewamy do masy. Całość mieszamy.

  2. Tortownicę o wymiarach 22 cm smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką bądź wykładamy do pieczenia. Przelewamy ciasto. Obrane i umyte truskawki kroimy na kawałki i układamy na wierzchu ciasta delikatnie wciskając w masę. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (1)

eluchap 27 maja 2018
Jaka soczysta truskawkowa czerwień. Ciasto na PLUS
Składniki
  • 300 g mąki typ 405
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 230 ml jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 250 g truskawek
  • cukier puder do dekoracji
Składniki