Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bajecznie proste i kolorowe. Pieczona truskawka dodaje dodatkowej wilgoci.
Piekę je bardzo często bo są szybkie i łatwe do przygotowania – nawet laik ku...
Odsłon: 154
Przepyszna świąteczna sałatka mojej cioci Teresy, tym razem z surimi. Może by...
Odsłon: 7633
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 208
Piekę je bardzo często bo są szybkie i łatwe do przygotowania – nawet laik ku...
Odsłon: 154
Przepyszna świąteczna sałatka mojej cioci Teresy, tym razem z surimi. Może by...
Odsłon: 7633
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 208
Składniki
Składniki w temperaturze pokojowej. Opłukane truskawki osuszamy i lekko obcinamy przy szypułce. Całe jajka ubijamy z cukrem, do ubitych dolewamy wodę i olej, następnie partiami dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie mieszamy. Około 1/3 masy przekładamy do miseczki, mieszamy z młodym jęczmieniem, 1/2 łyżeczki mąki i odrobiną cukru waniliowego. Na spód blaszki 22 na 9 cm wykładamy papier do pieczenia, po środku układamy rząd truskawek, nacięciem do dołu. Na około truskawek rozkładamy małe kleksy zielonego ciasta. Pozostałe ciasto mieszamy z kakao i nakładamy do blaszki. Ciasto pieczemy 160-170 C ok. 30 minut.
Po upieczeniu i delikatnym ostudzeniu ciasto wykładamy z blaszki do góry dnem, studzimy zostawiając w papierze. Truskawki są bardzo wodniste i ciasto mogłoby się rozpaść.