Ciasto z rabarbarem na kefirze

Ciasto z rabarbarem na kefirze
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Murena
Ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne i nie dość, że szybko się robi to i szybko znika.Jako dodatku użyłam kefiru-wyszło przepyszne :)

Składniki

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka kefiru
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • ok 150 g rabarbaru
  • ok 200 g małych truskawek
  • 2 łyżki cukru waniliowego

Przygotowanie

  1. Składniki wyjmujemy wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Do miski wbijamy jajka. Dodajemy cukier i ucieramy do białości. Następnie dodajemy kefir oraz olej. Miksujemy do połączenia składników. Następnie cały czas miksujemy i porcjami dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ponownie miksujemy do połączenia składników. Blaszkę 35x25 wykładamy papierem do pieczenia.Do blaszki wlewamy ciasto.
    Na cieście układamy pokrojony rabarbar oraz truskawki. Na wierzchu posypujemy cukrem waniliowym. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 C i pieczemy do suchego patyczka ok 30-35 minut, funkcja góra-dół. Przed podaniem posypujemy jeszcze cukrem pudrem.
    SMACZNEGO!!!

Komentarze do przepisu (3)

Maudie 05 maja 2019
Takie ciasto i w dodatku z rabarbarem biorę w ciemno :)
SlodkoSlodka83 06 maja 2019
Uwielbiam takie ciacha :-)
malina27 02 sierpnia 2020
Bardzo dobre ciasto,zamiast rabarbaru uzyłam owoce które miałam pod ręką ,borówki,jagody i maliny.Szybko się... Czytaj całość »
Bardzo dobre ciasto,zamiast rabarbaru uzyłam owoce które miałam pod ręką ,borówki,jagody i maliny.Szybko się robi i jeszcze szybciej znika.
Składniki
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka kefiru
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • ok 150 g rabarbaru
  • ok 200 g małych truskawek
  • 2 łyżki cukru waniliowego
Składniki