Ciasto z rabarbarem i jabłkami

Ciasto z rabarbarem i jabłkami
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Ciasto dla wielbicieli rabarbaru :)

Składniki

  • Składniki: /na tortownicę o średnicy 24 cm; ciasta wystarczy także na 26 cm, można wówczas dodać 1 jabłko/
  • 400 g mąki pszennej (typ 550)
  • 300 g masła
  • 2 żółtka
  • 60 g brązowego cukru
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego ( w oryginale 2 łyżki śmietany 18%)
  • Nadzienie:
  • 8 lasek rabarbaru (ok. 950 g)
  • 4 jabłka (ok. 900 g)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 6-7 łyżki brązowego cukru
  • Opcjonalnie: cukier puder do oprószenia ciasta lody waniliowe

Przygotowanie

  1. W misce umieszczamy pokrojoną kostkę masła, mąkę oraz cukier - zagniatamy. Kiedy uzyskamy jednolitą strukturę ciasta dodajemy żółtka oraz 2 łyżki jogurtu naturalnego/śmietany. Dalej ugniatamy.
    Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.
    W między czasie myjemy i wycieramy do sucha rabarbar i jabłka. Rabarbar kroimy w kawałki po ok. 1,5-2 cm, a jabłka na ćwiartki i w cienkie plasterki. Mieszamy z 7 łyżkami brązowego cukru, 3 łyżkami kaszy manny, łyżeczką cynamonu oraz otartą skórką z cytryny.

  2. Kiedy ciasto się schłodzi odkrawamy z niego 1/4. Resztę rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem. Ciasto dociskamy do blachy. Nakładamy z "górką" wymieszane jabłka z rabarbarem (pamiętajcie, że nadzienie się skurczy podczas pieczenia!) i odcinamy końce.
    Ciasto, które zostało rozwałkowujemy i robimy kratkę.
    Tak przygotowane ciasto wstawiamy do pieca nagrzanego do temperatury 160 stopni C z termoobiegiem lub 180 stopni C (bez tej funkcji). Pieczemy ok. 50 minut lub do momentu gdy ciasto będzie ładnie zarumienione.

  3. Po upieczeniu szarlotkę zostawiamy, by przestygła na co najmniej 1,5 h. W momencie podania może być ciepła, ale nie gorąca, ponieważ nadzienie będzie się rozpadało. Przed pokrojeniem można posypać ją cukrem pudrem.

    Smacznego :)

Składniki
  • Składniki: /na tortownicę o średnicy 24 cm; ciasta wystarczy także na 26 cm, można wówczas dodać 1 jabłko/
  • 400 g mąki pszennej (typ 550)
  • 300 g masła
  • 2 żółtka
  • 60 g brązowego cukru
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego ( w oryginale 2 łyżki śmietany 18%)
  • Nadzienie:
  • 8 lasek rabarbaru (ok. 950 g)
  • 4 jabłka (ok. 900 g)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 6-7 łyżki brązowego cukru
  • Opcjonalnie: cukier puder do oprószenia ciasta lody waniliowe
Składniki