Ciasto z rabarbarem

Przepis dnia 2010-05-16
Ciasto z rabarbarem
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Lumiuz
szybkie i smaczne!

Składniki

Przygotowanie

  1. Masło (60 gr), cukier (pół szklanki), jajko i aromat zmiksować na jednolitą masę (5-10 minut). Mleko i mąkę (wymieszaną wcześniej z proszkiem i solą) dodać do masy i wymieszać drewnianą łyżką (nie miksować). Pokroić rabarbar (4-5 gałązek)

  2. Ciasto wylać na okrągłą tortownicę (najlepiej o średnicy 20 cm; ja miałam większą – 24 cm, dlatego nie jest zbyt wysokie). Wyłożyć kawałki rabarbaru. Piec w temperaturze 180°C przez około 30 minut (moje się piekło 50 minut - kiepski piekarnik).

  3. Zostawić w formie do lekkiego wystygnięcia na 10 minut. Po tym czasie rozpuścić masło. Wymieszać cukier i cynamon. Ciasto przełożyć na kratę, posmarować masłem i posypać cukrem z cynamonem. Pozostawić do zupełnego wystygnięcia.

  4. SMACZNEGO!

  5. *Wykorzystano przepis z Australian Women''s Weekly, zmodyfikowano o rabarbar ;)

Komentarze do przepisu (13)

piwonia52 14 maja 2010
Bardzo dobry i szybki przepis.Takie to ja lubię,bo malo pracy,a smaczności wychodzą:))))
madziak 14 maja 2010
Smak mojego dziciństwa, świeże ciasto i szklanka mleka - pyszności :)
wioleta333 15 maja 2010
mniam pycha......
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki