Ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Bella1985
Pyszne ciasto z rabarbarem oraz bitą śmietaną.

Składniki

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa rabarbarowa:
  • 700g rabarbaru
  • 3/4 szklanki wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 galaretki truskawkowe albo wiśniowe
  • 1/2 szklanki wody + budyń waniliowz bez cukru
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie śmietan fix
  • 250g serka mascarpone
  • 100g herbatników

Przygotowanie

  1. Białka ubijamy razem z cukrem na sztywną pianę, dodajemy cukier waniliowy. Dodajemy pojedyńczo żółtka. Na ubitą masę przesiewamy mąkę, mąkę ziemniaczną oraz proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do formy 25x30 cm i pieczemy ok.25min w temp. 170 stopni. Po upieczeniu całkowicie studzimy.

  2. Rabarbar kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, dodajemy cukier oraz wodę i gotujemy na małym ogniu żeby rabarbar zmiekł. W tym czasie budyń rozrabiamy z wodą. Do ugotowanego rabarbaru dodajemy galaretki oraz rozrobiony budyń i dokładnie mieszamy. Chwilę gotujemy by masa zgęstniała. Przygotowaną masę odstawiamy w zimne miejsce do wystudzenia, gdy zacznie tężeć wylewamy na biszkopt. Wkładamy do lodówki by masa całkowicie ztężała. Śmietankę kremówkę ubijamy razem z cukrem pudrem i śmietan fix na sztywno. W osobnej misce miksujemy krótko serek mascarpone, dodajemy ubitą śmietanę, mieszamy. Wykładamy na masę rabarbarową. Na koniec kruszymy herbatniki i posypujemy nimi wierzch ciasta.

Składniki
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa rabarbarowa:
  • 700g rabarbaru
  • 3/4 szklanki wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 galaretki truskawkowe albo wiśniowe
  • 1/2 szklanki wody + budyń waniliowz bez cukru
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie śmietan fix
  • 250g serka mascarpone
  • 100g herbatników
Składniki