Ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: gonia32
Łatwe i szybkie ciasto. Wychodzi po prostu super, a dodatkowo bardzo wilgotne. Osobiście najbardziej smakuje mi jeszcze ciepłe ;)

Składniki

  • 4 jajka
  • 180 gr cukru
  • 200 gr mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 80 dkg rabarbaru (po obraniu będzie mniej)
  • 4 łyzki cukru
  • 1 budyń waniliowy (najlepiej Winiary)
  • 2 łyżki cukru brązowego do posypania
  • 100 gr masła (zmrożonego)

Przygotowanie

  1. Rabarbar umyć, odciąć końcówki, obrać z włókien (dla lepszego efektu). Pokroić go w kosteczkę i posypać 4 łyżkami cukru- aż puści sok.

  2. Jajka ubić z cukrem- 180 gr- na delikatna puszysta masę!
    Dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

  3. Wylać ciasto na blaszkę wysmarowaną masłem i obtoczoną bułką tartą.

  4. Z rabarbaru odsączyć sok i posypać budyniem- wymieszać. Nadmiar płynu odlać i wyłożyć rabarbar na ciasto.

  5. Na wierzch zetrzeć zmarznięte masło i posypać cukrem brązowym

  6. Do nagrzanego piekarnika do 170 stopni włożyć ciasto i piec 40 min.
    Ja piekłam bez termoobiegu.



    Życzę smacznego!

Komentarze do przepisu (1)

Konto usunięte 16 czerwca 2014
Super to ciasto !! Zabieram !!
Składniki
  • 4 jajka
  • 180 gr cukru
  • 200 gr mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 80 dkg rabarbaru (po obraniu będzie mniej)
  • 4 łyzki cukru
  • 1 budyń waniliowy (najlepiej Winiary)
  • 2 łyżki cukru brązowego do posypania
  • 100 gr masła (zmrożonego)
Składniki