Ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: madzia_wi
Bardzo proste... Bardzo dobre...Bardzo szybko znika... :) Myślę, że z innymi owocami będzie równie smaczne...

Składniki

  • Ciasto: 200g miękkiego masła; 190g cukru; 1 cukier waniliowy(16g)
  • 4 jajka; 250g mąki pszennej; 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
  • Ser: 400g twarogu; 2 jajka; 80g cukru;
  • 300ml śmietanki 30-36%; 2budynie waniliowe/śmietankowe;
  • ok 800g rabarbaru;
  • Kruszonka: 130g cukru; 150g masła; 200g mąki.

Przygotowanie

  1. Najlepiej pracę, nad ciastem zacząć od wykonania kruszonki: mąkę wymieszać z cukrem i dodać posiekane masło. Następnie rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka i odstawić do lodówki na czas dalszego przygotowania ciasta.

  2. Ser: Twaróg utrzeć blenderem (jest najszybciej). Dodać dwa jajka, można cukier waniliowy, budynie, i śmietankę. Utrzeć do powstania jednolitej masy.
    Umyć i obrać rabarbar, pokroić na kawałeczki i zasypać cukrem waniliowym. Odstawić.

  3. Ciasto: Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, ucierać mikserem ustawionym na wysokie obroty przez około 3 minuty. Skręcić obroty na średnie i dodawać po jednym jajku - po każdym chwilkę ucierać, aż składniki połączą się.
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej, wymieszać do połączenia składników w jednolitą masę.
    Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, ciasto równomiernie rozprowadzić
    Na wyłożone ciasto rozprowadzić masę serową, posypać rabarbarem, i na końcu kruszonką.
    Ciasto piec w temp 180-200st. przez 50-60 minut.

Komentarze do przepisu (4)

madzia_wi 05 czerwca 2014
Zdjęcie będzie później bo coś technika zawodzi....:/
ggosienka68 06 czerwca 2014
Ciekawy pomysł: połączenie sera i rabarbaru :))warto spróbować :))
aaasikkk 09 czerwca 2014
Poproszę zdjęcie ;) Brzmi apetycznie, ale jeszcze oczy chciałyby obejrzeć ;)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ciasto: 200g miękkiego masła; 190g cukru; 1 cukier waniliowy(16g)
  • 4 jajka; 250g mąki pszennej; 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
  • Ser: 400g twarogu; 2 jajka; 80g cukru;
  • 300ml śmietanki 30-36%; 2budynie waniliowe/śmietankowe;
  • ok 800g rabarbaru;
  • Kruszonka: 130g cukru; 150g masła; 200g mąki.
Składniki