Ciasto z polewą z orzechów nerkowca

Ciasto z polewą z orzechów nerkowca
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Jest bardzo szybkie w wykonaniu. Nie za słodkie, takie w sam raz. Domownikom bardzo smakowało. Serdecznie polecam.

Składniki

  • 30 dag mąki pszennej
  • 4 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 3/4 szk. cukru trzcinowego
  • 50 g roztopionego masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • na polewę:
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 jajko wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 1-2 łyżki cukru pudru do posypania

Przygotowanie

  1. Żółtka z czterech jaj utrzeć z cukrem, ekstraktem waniliowym, mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać rozpuszczone i wystudzone masło. Nadal ucierać do połączenia składników. Ubić w (oddzielnym naczyniu) pianę z czterech białek ze szczyptą soli. Wmieszać delikatnie przy pomocy łopatki do przygotowanej masy. Następnie całość przelać do przygotowanej foremki, którą należy wyłożyć papierem do pieczenia. Wymiary foremki 24x24 cm. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C. 30 minut.
    W czasie gdy ciasto się piecze przygotować polewę. Zmiksować w blenderze orzechy. Przełożyć je do miski. Utrzeć z jajkiem i cukrem. Po 30 minutach pieczenia wyłożyć na ciasto. Rozsmarować i piec jeszcze 15 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy już się upiekło. Jeśli nie dodać jeszcze trochę czasu. Po całkowitym wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
    Uwaga!
    Orzechy nerkowca można zstąpić orzechami włoskimi lub migdałami.

Komentarze do przepisu (15)

slodkisentyment 13 maja 2019
Super :)
bryssska 13 maja 2019
Pycha ;-D
Bardzo lubie takie ciasta, akurat do herbatki, pycha :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 30 dag mąki pszennej
  • 4 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 3/4 szk. cukru trzcinowego
  • 50 g roztopionego masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • na polewę:
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 jajko wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 1-2 łyżki cukru pudru do posypania
Składniki