Ciasto z owocami

Ciasto z owocami
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Lemony
Bardzo smaczne, a równocześnie łatwe w przyrządzaniu. I wolność wyboru! Smacznego.

Składniki

  • margaryna, 250 g; 80 g
  • cukier, 1 szklanka; 5 łyżek
  • jajka, 6 sztuk
  • Mąka pszenna, 2 szklanki
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • kakao, 3 łyżeczki; 4 łyżki
  • gęsta śmietana (18%), 3 łyżki
  • różne owoce (u mnie: jabłka, gruszki, banany, żurawina), ~ 850 g
  • budyń waniliowy (z cukrem), 2 opakowania
  • mleko, 2 szklanki
  • masło, 250 g
  • woda, 3 łyżki
  • tłuszcz do blaszki
  • pergamin

Przygotowanie

  1. CIASTO: Jajka, margarynę (250 g) oraz cukier (1 szklanka) utrzeć. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem.

  2. Ciasto podzielić na dwie części.

  3. Jedną część wylać na natłuszczoną, wyłożoną papierem blachę. Do drugiej dodać śmietanę, kakao (3 łyżeczki) i wylać na jasną masę.

  4. Wyłożyć przygotowane owoce.

  5. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

  6. MASA BUDYNIOWA: Budynie ugotować na mleku, ostudzić, połączyć z utartym masłem, mieszać do uzyskania jednolitej masy.

  7. POLEWA CZEKOLADOWA: Margarynę (80 g), cukier (5 łyżek), kakao (4 łyżki) oraz wodę gotować przez około 3 minuty.

  8. CIASTO Z OWOCAMI: Na zimne ciasto wyłożyć masę budyniową.

  9. Polać polewą, dowolnie udekorować.

Komentarze do przepisu (2)

dominikaorland 10 marca 2011
Brzmi super,do ulubionych:)
kibi87 21 marca 2011
kubki smakowe zaczęły pracować:)
Składniki
  • margaryna, 250 g; 80 g
  • cukier, 1 szklanka; 5 łyżek
  • jajka, 6 sztuk
  • Mąka pszenna, 2 szklanki
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • kakao, 3 łyżeczki; 4 łyżki
  • gęsta śmietana (18%), 3 łyżki
  • różne owoce (u mnie: jabłka, gruszki, banany, żurawina), ~ 850 g
  • budyń waniliowy (z cukrem), 2 opakowania
  • mleko, 2 szklanki
  • masło, 250 g
  • woda, 3 łyżki
  • tłuszcz do blaszki
  • pergamin
Składniki