Ciasto z orzechowo-karmelową polewą

Ciasto z orzechowo-karmelową polewą
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: asia67
pyszne, słodko-kwaśne ciasto, lista składników długa ale ciasto proste do zrobienia

Składniki

  • kruche ciasto: 50 dag mąki
  • 30 dag masła lub margaryny
  • śmietana kwaśna 2 łyzki
  • jajka 1 szt + 2 żółtka
  • cukier puder 15 dag
  • proszek do pieczenia 1 łyzeczka
  • masa jabłkowa: jabłka smażone z cukrem 1 słoik (domowe)
  • maka kartoflana 2 łyżki
  • polewa na wierzch: 30 dag pokrojonych orzechów włoskich
  • masło 15 dag
  • cukier 10 dag
  • miód 2 łyżki

Przygotowanie

  1. 1. zagnieść kruche ciasto z podanych składników, wstawić do lodówki, najlepiej na noc żeby się dobrze schłodziło, upiec osobno 3 jednakowe placki, wystudzić,
    2. do jabłek dodać mąkę kartoflaną, zagotować (uważać żeby się nie przypaliło), gorącą masą przełożyć placki,
    3. pokrojone orzechy, masło cukier i miód wrzucić do garna, gotować 5-10 min na malutkim ogniu, gorącą masę wylać na wierzch placka, odstawić żeby placki zmiękły, najlepszy na drugi dzień


    smacznego

Składniki
  • kruche ciasto: 50 dag mąki
  • 30 dag masła lub margaryny
  • śmietana kwaśna 2 łyzki
  • jajka 1 szt + 2 żółtka
  • cukier puder 15 dag
  • proszek do pieczenia 1 łyzeczka
  • masa jabłkowa: jabłka smażone z cukrem 1 słoik (domowe)
  • maka kartoflana 2 łyżki
  • polewa na wierzch: 30 dag pokrojonych orzechów włoskich
  • masło 15 dag
  • cukier 10 dag
  • miód 2 łyżki
Składniki