Ciasto z orzechami i żurawiną

Ciasto z orzechami i żurawiną
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Proste i szybkie ciasto do popołudniowej kawy. Bardzo smaczne. Polecam.

Składniki

  • 1, 5 szkl. mąki pszennej (1 szkl.=250 ml)
  • 3/4 szkl. cukru + 1 szkl. cukru pudru na lukier
  • 4 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 1/2 szkl. oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl. posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g żurawiny

Przygotowanie

  1. Keksówkę o wymiarach 30x11 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka
    wybite ze skorupek lekko ubić mikserem. Dodać cukier i nadal ubijać, aż cukier się rozpuści. W dwóch lub trzech partiach dodawać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wlać olej i ekstrakt waniliowy. Ciągle ubijać mikserem. Na koniec dodać orzechy i żurawinę wymieszane w łyżce mąki. To jest ważne, aby bakalie nie opadły na dno ciasta. Całość masy przełożyć do foremki. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 40-45 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić jeszcze patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Po wystudzeniu polać lukrem z cukru pudru i dwóch-trzech łyżek wody.

Komentarze do przepisu (7)

fafiatko 05 maja
Ale musialo byc smaczne!
KulinarnaChwila 06 maja
Pyszotka:)
Docherro 06 maja
Przepyszne:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1, 5 szkl. mąki pszennej (1 szkl.=250 ml)
  • 3/4 szkl. cukru + 1 szkl. cukru pudru na lukier
  • 4 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 1/2 szkl. oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl. posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g żurawiny
Składniki