Ciasto z orzechami i jabłkami

Ciasto z orzechami i jabłkami
> 5-6 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ErJot
Połączenie ciasta wiewiórka z keksem czyli ciasto z orzechami i jabłkami z polewą czekoladową. Pyszne i chrupiące:)

Składniki

  • jajka 2 szt
  • mąka pszenna 2 szklanki
  • cukier puder 1 szklanka
  • białka 2 szt
  • proszek do pieczenia 1 kopiasta łyżeczka
  • olej 0,5 szklanki
  • orzechy włoskie 1,5 szklanki
  • jabłka 2 szt średnie
  • polewa:
  • czekolada mleczna 1,5 tabliczki
  • mleko 3 łyżki

Przygotowanie

  1. Białka ubijamy na sztywno. Jajka ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy olej i mieszamy. Porcjami dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia na przemian z pianą z białek. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę jabłka i posiekane orzechy i mieszamy. Ciasto przekładamy do formy /24 x 28/wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok. 45 min.
    Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy połamaną czekoladę i mieszając podgrzewamy do czasu aż wszystko się roztopi i połączy. Dekorujemy wystudzone ciasto.

Komentarze do przepisu (4)

Docherro 20 stycznia 2019
Pyszne,takie ciasto można jeszcze przełożyć masą :)
ErJot 20 stycznia 2019
Dzięki:) Z tym przełożeniem dobry pomysł ale dodałam dość duże kawałki orzechów i był problem z krojeniem... Czytaj całość »
Dzięki:) Z tym przełożeniem dobry pomysł ale dodałam dość duże kawałki orzechów i był problem z krojeniem na kawałki więc przekrojenie na dwa blaty też było by problematyczne:)
Maudie 22 stycznia 2019
Dla mnie połączenie super:)Orzechy...jabłuszka...mniam!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • jajka 2 szt
  • mąka pszenna 2 szklanki
  • cukier puder 1 szklanka
  • białka 2 szt
  • proszek do pieczenia 1 kopiasta łyżeczka
  • olej 0,5 szklanki
  • orzechy włoskie 1,5 szklanki
  • jabłka 2 szt średnie
  • polewa:
  • czekolada mleczna 1,5 tabliczki
  • mleko 3 łyżki
Składniki