Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na świeże owoce przed nami, ale co zrobić z tymi zalegającymi w zamrażarce? Odpowiedź jest prosta: Placek! Lekki, szybki, smaczny sprawdzi się do niedzielnej kawy idealnie. Zapraszam ;)
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 110
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 22
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 110
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 22
Składniki
Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy z odrobiną soli.
Kiedy będziemy mieli ubitą masę partiami dodajemy cukier. Nadal ubijając wlewamy żółtka do momentu powstania jednolitej masy. Następnie dolewamy olej, uważając, żeby piana nie opadła.
Mąkę przesianą razem w proszkiem do pieczenia dodajemy do masy porcjami. Miksujemy do momentu połączenia się wszystkich składników. Ja dodałam jeszcze odrobinę mleka, ponieważ masa wydawała mi się za gęsta;)
Formę do pieczenia wykładamy papierem, nagrzewamy piekarnik do 180°C. Na dno blachy wylewamy połowę masy, kładziemy owoce (ja wybrałam truskawki) I zalewamy drugą połową, na którą ponownie wykładamy owoce. Wszystko wrzucamy do piekarnika i czekamy około 40 minut ;) Kiedy owoce nie do końca odmarzną w trakcie pieczenia może powstać lekki zakalec, ale się tym nie przejmujemy, bo smak nam to wynagradza. Smacznego! ;)