Ciasto z morelami i cynamonową polewą

Ciasto z morelami i cynamonową polewą
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: wjosna
Maślane, ucierane ciasto z morelami i polewą cynamonową, pyszne połączenie, smak końcówki lata

Składniki

  • CYNAMONOWA POLEWA
  • 50 g masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • CIASTO
  • 90 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • skórka z połowy cytryny
  • 220 g mąki
  • szczypta soli
  • 160 g śmietany
  • 30 g zmielonych migdałów
  • 9-8 moreli ( ok ½ kg)

Przygotowanie

  1. Przygotować polewę:
    Jajka roztrzepać w misce.
    W garnku rozgrzać masło, dodać cukier i cynamon, wymieszać do połączenia składników, zestawić z ognia na ok 10 minut po czym dodać jajka i rozmieszać.

  2. Okrągłą formę z wyjmowanym brzegiem (ok 22-23 cm średnicy) wyłożyć papierem albo wysmarować masłem.
    Morele pozbawić pestek i przepołowić każdą.
    Zmiksować masło z cukrem, aż masa będzie biała. Dodać jajka i zmiksować.
    Zmniejszyć obroty, dodać mąkę wymieszaną z solą i śmietanę. Na koniec dodać skórkę z cytryny, wymieszać łyżką.

  3. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
    Masę przełożyć do formy, posypać migdałami, na to ułożyć morele przekrojoną częścią do góry. Na wierzch wylać polewę cynamonową.
    Piec ok 50-60 minut.

Składniki
  • CYNAMONOWA POLEWA
  • 50 g masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • CIASTO
  • 90 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • skórka z połowy cytryny
  • 220 g mąki
  • szczypta soli
  • 160 g śmietany
  • 30 g zmielonych migdałów
  • 9-8 moreli ( ok ½ kg)
Składniki