Ciasto z masłem orzechowym i czekoladą

Przepis dnia 2019-04-28
Ciasto z masłem orzechowym i czekoladą
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: wjosna
Dekadenckie ciasto z masłem orzechowym, trzema tabliczkami czekolady i kruszonką. Wyobrażacie sobie ten smak?? w rzeczywistości jest jeszcze lepszy:)

Składniki

  • 3 tabliczki czekolady (np. deserowej albo mieszanka mlecznej i gorzkiej)
  • 1/2 szklanki masła orzechowego ( ok 120 g)
  • 400 g mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 masło
  • niecała szklanka masła orzechowego
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mleka (ok 200 ml)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczki soli

Przygotowanie


  1. Prostokątną formę do pieczenia wyłożyć papierem ( ja miałam taką 30x25 cm)
    W garnku zagotować wodę, ustawić na niej miskę dodać czekoladę i masło orzechowe (1/2 szklanki) i mieszając czekać aż się rozpuści

  2. W dużej misce ręką wymieszać mąkę, cukier, masło i masło orzechowe tak, żeby powstała kruszonka.
    Odstawić 2 szklanki kruszonki na bok, do reszty kruszonki dodać proszek i sodę, wymieszać, dodać jajka, mleko, sól - zmiksować na gładkie ciasto.

  3. Na dno wylać połowę ciasta, na to rozprowadzić połowę czekolady z masłem orzechowym, na to resztę ciasta, potem resztę czekolady i wierzch wysypać kruszonką. Kruszonkę lekko dognieść.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 45-50 minut.

Komentarze do przepisu (4)

Nevermore 23 kwietnia 2019
O tak, takie to bym zjadł tak ze trzy kawałki, bo tak jakoś na wytrawnie te parę dni przeszło ;) Pyszne ciacho,... Czytaj całość »
O tak, takie to bym zjadł tak ze trzy kawałki, bo tak jakoś na wytrawnie te parę dni przeszło ;) Pyszne ciacho, aż ślinka leci :D
wjosna 23 kwietnia 2019
Po Swiętach niby wszyscy przejedzeni ale na dobre ciasto zawsze się miejsce znajdzie;)
SlodkoSlodka83 24 kwietnia 2019
Pyszota :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 3 tabliczki czekolady (np. deserowej albo mieszanka mlecznej i gorzkiej)
  • 1/2 szklanki masła orzechowego ( ok 120 g)
  • 400 g mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 masło
  • niecała szklanka masła orzechowego
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mleka (ok 200 ml)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczki soli
Składniki