Ciasto z masą orzechowo- jabłkową

Ciasto z masą orzechowo- jabłkową
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Dla mnie ciasto idealne.

Składniki

  • ciasto: mąka krupczatka 200g, mąka tortowa 150g, śmietana 18% 3 łyżki, margaryna 200g,
  • jajko 1 szt, żółtko 2 szt, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, cukier 150g
  • masa jabłkowa: jabłka 1.5 kg, cukier waniliowy 1 op, cukier 200g, żelatyna 15g
  • masa orzechowa: orzechy włoskie zmielone 400g, cukier puder 200g, masło 200g, mleko 200ml, żelatyna 15 g

Przygotowanie

  1. Ciasto: Z podanych składników zarobić ciasto kruche, wyłożyć na brytfannę. Piec w piekarniku o temperaturze 180 st, do momentu, aż ciasto będzie dobrze zrumienione.

    Masa jabłkowa: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cukier i cukier waniliowy. Masę podgrzewać, doprowadzić do wrzenia. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej, następnie dodać kilka łyżek wrzątku, rozmieszać, połączyć z jabłkami. Masę wyłożyć na zimny, kruchy blat, pozostawić do zastygnięcia.

    Masa orzechowa: Orzechy wymieszać z cukrem. Mleko zagotować, zaparzyć nim orzechy. Masło utrzeć na pulchną masę. Stopniowo dodawać zimne orzechy, miksować aż powstanie jednolita masa. Żelatynę przygotować tak, jak do masy jabłkowej, połączyć z orzechami. Gotową masę orzechową wyłożyć na masę jabłkową. Ponownie odstawić do zastygnięcia.

  2. Ciasto polać płynną białą czekoladą, posypać płatkami migdałów. Można również polać ciasto tradycyjną polewą czekoladową, jest wtedy równie pyszne, a ciemna czekolada fajnie kontrastuje z kolorem, dość jasnej jednak, masy orzechowej.

    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (13)

renka40 23 marca 2014
bardzo lubię to ciasteczko,ale nie daję żelatyny,a do jabłek daję galaretkę:))
Konto usunięte 23 marca 2014
Znam to ciasto,jest pyszne.
Konto usunięte 23 marca 2014

"niebo w gębie" pod taką nazwą znam to ciacho,jest pyszne:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ciasto: mąka krupczatka 200g, mąka tortowa 150g, śmietana 18% 3 łyżki, margaryna 200g,
  • jajko 1 szt, żółtko 2 szt, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, cukier 150g
  • masa jabłkowa: jabłka 1.5 kg, cukier waniliowy 1 op, cukier 200g, żelatyna 15g
  • masa orzechowa: orzechy włoskie zmielone 400g, cukier puder 200g, masło 200g, mleko 200ml, żelatyna 15 g
Składniki