Ciasto z masą krówkową

Ciasto z masą krówkową
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ErJot
Proste ciasto biszkoptowe z masą budyniowo-krówkową z biszkoptami nasączonymi procentami:)

Składniki

  • ciasto:
  • jajka 6 szt
  • cukier 1 szklanka
  • mąka pszenna 0,5 szklanki
  • mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • kakao 3 łyżki
  • olej 3 łyżki
  • woda 3 łyżki
  • masa:
  • budynie /toffi lub krówkowe/ 2 opakowania
  • mleko 3 szklanki
  • masa krówkowa /z puszki/ 5 czubatych łyżek
  • masło 250 g
  • dodatkowo:
  • biszkopciki
  • kawa rozpuszczalna lub z ekspresu 0,5 szklanki
  • alkohol 0, 25 szklanki
  • cukier puder

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy ciasto biszkoptowe:jajka ubijamy z cukrem na jasny krem. Nie przerywając miksowania dodajemy olej i wodę. Na końcu dodajemy przesiane obie mąki, proszek do pieczenia i kakao i delikatnie mieszamy łopatką. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok. 30 min. Odstawiamy do wystudzenia - najlepiej na całą noc.
    Masa: proszki budyniowe /najlepiej wykorzystać budynie o smaku toffi lub krówkowe/ rozpuszczamy w 0,75 szklanki mleka. Resztę mleka zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy rozmieszany proszek budyniowy i mieszając ponownie zagotowujemy. Gotowy budyń odstawiamy do wystudzenia.
    Miękkie masło ucieramy na jasny krem.. Następnie- nie przerywając ucierania-dodajemy małymi porcjami na przemian wystudzony budyń i masę krówkową.
    Napar do nasączenia biszkoptu: wystudzony napar kawowy mieszamy z alkoholem - ja użyłam czystej wódki.
    Wystudzone ciasto biszkoptowe przecinamy na dwa blaty. Na pierwszym blacie rozsmarowujemy połowę masy krówkowo-budyniowej. Na niej układamy biszkopty nasączone naparem kawowo-alkoholowym a na nich rozsmarowujemy resztę masy. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym lekko dociskając. Dekorujemy według uznania - ja ciasto oprószyłam cukrem pudrem.
    Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia masy.

    Masę budyniowo-krówkową ucierałam ręcznie - ucierając za pomocą miksera /wg mnie/ masa staje się rzadsza, bardziej płynna.

Komentarze do przepisu (4)

fafiatko 29 marca
Ale by sie rozplywalo w ustach!
ErJot 30 marca
Dzięki:)
Ale smacznie wyglada, pycha :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ciasto:
  • jajka 6 szt
  • cukier 1 szklanka
  • mąka pszenna 0,5 szklanki
  • mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • kakao 3 łyżki
  • olej 3 łyżki
  • woda 3 łyżki
  • masa:
  • budynie /toffi lub krówkowe/ 2 opakowania
  • mleko 3 szklanki
  • masa krówkowa /z puszki/ 5 czubatych łyżek
  • masło 250 g
  • dodatkowo:
  • biszkopciki
  • kawa rozpuszczalna lub z ekspresu 0,5 szklanki
  • alkohol 0, 25 szklanki
  • cukier puder
Składniki