Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masa kokosowa i galaretka z truskawkami to jest to co lubię
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 531
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 709
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 28
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 82
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 531
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 709
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 28
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 82
Składniki
biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubić ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier nadal miksując. Żółtka roztrzepać widelcem, dodać do ubitych białek. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy jajecznej. Ciasto przelać do formy, piec w 180C przez około 35min. Wystudzić
masa: Z 500ml mleka odlać około 150ml, wsypać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Do pozostałego mleka wsypać wiórki kokosowe, cukier i chwilę pogotować. Masło pokroić w kostkę i dorzucić do kokosu, mieszać aż masło roztopi się. Po rozpuszczeniu masła wlać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w mleku, dokładnie wymieszać. Mieszać aż masa zacznie gęstnieć. Gorącą masę wylać na biszkopt. Ułożyć biszkopty i poczekać aż masa wystudzi się.
galaretka: Truskawki zagotować do miękkości z łyżką cukru. Zmiksować. Dolać 700ml wrzącej wody, wsypać galaretki i wymieszać. Poczekać aż zacznie tężeć. Wylać na ciasto i włożyć do lodówki.