Ciasto z mango i pomarańczą

Ciasto z mango i pomarańczą
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
W lodówce leżało mango i spoglądało tęsknie. A my nie mieliśmy na nie pomysłu aż do dzisiaj. A może tak ciasto? Problem niestety że mieliśmy je jedno tak jak jedną mieliśmy pomarańczę. Tak więc postanowiliśmy połączyć te dwa i owoce i to co nam wyszło. Ponieważ ciasto wyszło o dziwo takie nie brazylijskie bo nie diabelnie słodkie polaliśmy je polewą czekoladową. Jeszcze słodka kawa i.... można zapomnieć o deszczu na zewnątrz.

Składniki

  • szklanka soku z wyciśniętej pomarańczy i miąższu z manga
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki cukru (można i 2 jeśli chcemy słodsze)
  • 2 i pół szklanki mąki tortowej
  • łyżka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki masła lub margaryny do pieczenia
  • szklanka cukru (na polewę)
  • 4 łyżki mleka (na polewę)
  • 4 łyżki czekolady w proszku lub nesquik kakao (na polewę)
  • łyżka masła (na polewę)
  • Foremka: forma na babkę z kominem

Przygotowanie

  1. Przygotowanie:

    W mikserze ubijamy cukier z margaryną. Dodajemy jajka, a następnie sok z manga i pomarańczy, mąkę i proszek do pieczenia. Wlewamy masę do foremki i pieczemy godzinę w piekarniku (elektrycznym) w temperaturze 160C.

    Przygotowanie polewy:

    Składniki polewy zagotować w rondelku i utrzymać na ogniu przez ok. 5 minut, aż cukier się w pełni roztopi.

Składniki
  • szklanka soku z wyciśniętej pomarańczy i miąższu z manga
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki cukru (można i 2 jeśli chcemy słodsze)
  • 2 i pół szklanki mąki tortowej
  • łyżka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki masła lub margaryny do pieczenia
  • szklanka cukru (na polewę)
  • 4 łyżki mleka (na polewę)
  • 4 łyżki czekolady w proszku lub nesquik kakao (na polewę)
  • łyżka masła (na polewę)
  • Foremka: forma na babkę z kominem
Składniki